lördag 3 oktober 2009

2 rätt av 3

Grön Ungdoms språkrör Maria Ferm skriver på GUs hemsida om hur man kan effektivisera det svenska politikersystemet. Jag brukar inte hålla med Grön Ungdom om så mycket, men i den här artikeln så håller jag iallafall med om två tredjedelar:

* Ta bort 8% spärren för personval till riksdagen respektive 5%till landsting och kommuner. Kandidaten med flest röster ska vinna, helt enkelt. Mer makt åt väljarna, mindre makt till partiledningarna.

* Ersättning för fullmäktige och nämder ska inte utgå ifrån förlorad arbetsinkomst, samma ersättning ska gälla alla. Samma lön för samma jobb, borde vara självklart.

Det jag inte håller med om punkten om att införa en gräns på hur länge en person får inneha en post, titeln på Marias artikel är "Låt väljarna få större inflytande". Då vore det väl helt logiskt att väljarna väljer när en person ska avgå, och att det inte är en lag som bestämmer det.

1 kommentar:

  1. Precis! Låt Chavez sitta kvar som president om väljarna vill det för att inte tala om det odemokratiska i att Putin var tvungen att avgå inför senaste valet i Ryssland.

    SvaraRadera