måndag 9 maj 2011

En toppstyrd nyliberal megafon?

Börje Hörnlund, f.d statsråd för Centerpartiet 91-94, har skrivit en bok som Centerpartiets utveckling de senaste 10 åren. Jag har själv inte läst boken än men jag har beställt den och tänker läsa den så fort jag kan.

Aftonbladets recensent skriver om boken: "Hörnlund ser – liksom de flesta utomstående – att Centern förvandlats från bonnigt folkrörelseparti till en toppstyrd nyliberal megafon"... "när han skriver om Maud Olofsson, Fredrick Federley och Andreas Carlgren blir han rasande. De är odemokratiska maktmänniskor, menar han. Och vad värre är, de har raserat allt det som partiet stått för i hundra år, lämnat landsbygden att dö och begravt solidariteten."

Detta är en bild som många müslivänstermänniskor har av Centerpartiet och som vänstermedia gärna spär på. Jag väntar fortfarande på den dagen då dessa människor faktiskt har underlag för det de säger, på vilket sätt har Centerpartiet övergivit landsbygden? Är det för att vi har en lokalavdelning på Stureplan och gör framsteg i Stockholmsområdet? Om någon kan svaret på den frågan så får de gärna upplysa mig, detsamma gäller om någon kan komma på något annat parti i Sverige som har en bättre politik för regional tillväxt och landsbygdsutveckling.

Och när det gäller den så kallade "högersvängen" så är det knappast så dramatiskt som det låter, med undantag från ett rätt vänsterorienterat 90-tal så har Centerpartiet alltid stått upp för entreprenörskap, självbestämmande, decentralisering och mindre byråkrati: ståndpunkter som jag förknippar med liberalismen.

2 kommentarer:

  1. Centerpartiet finns snart inte mer så det är ointressant både vad Börje Hörnlund och du tycker. När man verkligen bedrev en landsbygdspolitik röstade var fjärd svensk på C!

    SvaraRadera
  2. Jag undrar om du ens vet en enda skillnad mellan Centerns landsbygdspolitik nu och 1973. Kul att du kommenterar, men bemöt gärna mina inlägg med argument istället för fördomar och spekulationer kring opinionsmätningar.

    <3 =)

    SvaraRadera