lördag 2 januari 2010

Lite spontana osammanhängade tankar efter min resa till östeuropa

Strax före jul spenderade jag ett par dagar i Donetsk i östra Ukraina. Syftet var att föreläsa om det svenska statsskicket och det svenska valsystemet för ca 25 Ukrainska studenter i åldrarna 17-24.

Mina förväntningar på landet var inte höga, om jag ska vara ärlig. Jag förväntade mig en förfallen öststat bestående mestadels av betong, och snö... Jag hade delvis rätt, På kvällen vi anlände upplevde Ukraina sin värsta snöstorm på över tjugo år, och snöröjningen var inte den bästa, så tack och lov för bra vinterskor!

Det finns inga centerpartier eller liberala partier i Ukraina, så CIS (Centerpartiets Internationella Stiftelse) hade beslutat att vi skulle sammarbeta med en studentgrupp som heter New Generation.
De 25 studenter som ingick i gruppen var intresserade, pålästa och verkligen engagerade att göra Ukraina till ett bättre land, och det förstår man att de vill. Ukraina har en mycket knepig politisk situation, nästan ingen av presidentkandidaterna går att sätta en politisk stämpel på, utan samtliga går till val på att smutskasta sina motståndare istället för att berätta vad de egentligen vill utföra för landet.

Vi umgicks mycket med studenterna i pricnip dygnet runt under hela vistelsen, och de är precis likadana som ungdomar i EU och Sverige, och det är verkligen synd att se de äldre politikerna i landet förstöra för den nya generationen genom protektionism och bakåtsträvande.

Det Ukraina behöver är att fler utländska företag etablerar sig, att de får sitt politiska system på rätt köl och förhoppningsvis ett politiskt närmande mot EU istället för mot Ryssland.

För övrigt så slarvade flygbolaget bort mitt bagage på hemresan och mitt tåg från Stockholm var försenat med 3,5(!!!) timmar. Det säger en hel del om statligt ägda bolag, SAS och SJ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar